Ako vybrať kvalitný mlynček na prípravu čerstvej kávy

Najlepšia káva je vtedy, keď je čerstvo namletá a hneď potom aj pripravená. Vedeli ste o tom, že káva niekoľko desiatok minút po zomletí stráca tú pravú chuť a arómu? Vlastným mlynčekom si ju viete namlieť tesne pred prípravou a užijete si tak kávu najvyššej kvality.

Ako vybrať kvalitný mlynček na prípravu čerstvej kávy (Foto: unsplash.com)

Základné parametre pri výbere

Parametrov pri výbere je hneď niekoľko a tiež záleží od toho, aký typ mlynčeka si vyberiete. No o tom vám povieme neskôr. Pri výbere sa zamerajte na príkon, rozmery (aby sa vám zmestili do skrinky alebo na kuchynskú linku), hmotnosť (podľa toho, či chcete s mlynčekom aj cestovať), veľkosť zásobníka, hlučnosť a rýchlosť mletia.

Typy mlynčekov

Chcete si kávu vychutnať bez roboty alebo si užívate manuálne mletie kávy? Podľa toho sa rozdeľujú aj mlynčeky na dva základné  typy – manuálne a elektrické. Manuálne mlynčeky predstavujú klasický spôsob prípravy a celý proces máte pod kontrolou. Otáčate kľučkou mlynčeka a pritom meliete kávu na jemný prášok. Výhodou je, že sa zrnká nepripália, keďže otáčky nie sú až také rýchle. Elektrické mlynčeky môžu byť so sekacími nožmi alebo mlecími kameňmi. Viac výhod majú mlynčeky s kameňmi, pretože kávu rozdrvia rovnomerne.

Ako správne zomlieť kávu?

Pri mletí je dôležitým faktorom okrem kvalitného mlynčeka aj typ konkrétnej kávy. Každá si totiž vyžaduje inú hrubosť. Veľmi hrubé mletie sa hodí pre studenú kávu, hrubé mletie je pre kávu pripravovanú v dipperoch a stredne hrubú kávu by ste mali namlieť do moka konvičky. Na prípravu espressa musí byť káva namletá jemne a najjemnejšie mletie sa odporúča pri príprave kávy v džezve. Aj tieto rady nájdete v článku https://www.kavickuj.sk/test-mlyncekov-na-kavu/ spolu s tipmi na tie najlepšie mlynčeky na kávu.

Zdroj: https://www.kavickuj.sk/